DREAMagazine juni 2020

Download DREAMagazine juni 2020DREAMagazine 18

In een periode van sociale afstand dienen zich mogelijkheden aan, die anders verborgen waren gebleven. Zo is dit tijdschrift gemaakt zonder dat er daarvoor ook maar één keer mensen fysiek bij elkaar zijn gekomen. Een interview houden vanuit drie locaties blijkt heel goed te gaan. Screenshots nemen daarbij de rol over van foto’s.

In dit nummer staat een interview met Silvie Spreeuwenberg over haar boek Artificial Intelligence needs Explanation. In het boek betoogt ze dat er altijd sterke argumenten zijn om AI op begrijpelijke wijze uit te laten leggen waarom een bepaalde beslissing wordt genomen.

Reinoud de Leve is gefascineerd door de vraag waar de requirements vandaan komen. In zijn zoektocht stuitte hij op Intentioneel Modelleren, een aanpak die ervan uitgaat dat requirements voortvloeien uit de organisatorische omgeving van het systeem. Hij laat zien dat die invalshoek nieuwe mogelijkheden biedt.

Verder in dit nummer columns van Geertje Appel en Reinoud de Leve en een recensie van het nieuwe boek van Nicole de Swart.

Het DREAMagazine is een platform voor uitwisseling van ideeën over requirements engineering. Heb je iets te vertellen, dat de moeite waard is om met onze lezers te delen, aarzel dan dan niet om contact op te nemen. De redactie denkt graag mee over de vorm, waarin we je bijdrage kunnen gieten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Silvie Spreeuwenberg: Maak kennis beschikbaar waar die nodig isDownload
 • Column Geertje Appel: Huidhonger?Download
 • Column Reinoud de Leve: Ockhams scheermesDownload
 • Recensie boek Nicole de Swart: Haal meer uit user storiesDownload
 • Waar komen de requirements vandaan: Intentioneel ModellerenDownload

DREAMagazine oktober 2019

Download DREAMagazine oktober 2019 DREAMagazine 17

Na DREAM18 hebben we uitgebreid gesproken met Arjan van Hessen over hoe AI het werk van de business analist zal veranderen. Dat interview hebben wij in maart gepubliceerd. Het interview met Esther Bliek en Judith van de Vorle over de AVG hebben we in juni gepubliceerd. Het plan was om niet meer zoals in voorgaande jaren twee magazines uit te brengen, maar om vaker losse artikelen te publiceren zodra ze klaar waren en slechts een magazine rond het event. Dat magazine zou bestaan uit deels eerder gepubliceerde artikelen en deels nieuwe artikelen. Deze aanpak heeft geleid tot twee mooie interviews maar niet tot een grotere productiviteit. Het laatste artikel van dit magazine is geheel nieuw. In dit artikel bespreken wij wat wij verstaan onder vakmanschap. Vakmanschap is de combinatie van kennis, houding en vaardigheden die nodig zijn om hoog kwalitatief werk af te leveren. En net als een timmerman hebben wij business analisten een gereedschapskist met tools, methodes en technieken om dat te bereiken. Deze laten we in dit artikel aan bod komen.

Twee van onze gewaardeerde redactieleden, Linda Haak en Johan Oldenziel hebben dit jaar de redactie verlaten. Beiden vonden het na een flink aantal jaren Dream redactie tijd voor iets anders. Johan was de man achter de rubriek ‘Net gezien’. Vandaar dat er in dit magazine geen ‘Net gezien’ is. Linda heeft nog wel een bijdrage aan dit magazine geleverd in de vorm van een artikel over prioriteren van de back log.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Arjan van Hessen: Kies de juiste voorbeelden!Download
 • Interview Esther Bliek en Judith van de Vorle: Data is het nieuwe goud voor bedrijven gewordenDownload
 • Overzichtsartikel vakmanschap: Vakmanschap meesterschapDownload

Interview met Esther Bliek en Judith van de Vorle over de AVG

Esther Bliek Judith van de VorleDownload Interview Esther Bliek en Judith van de Vorle

Er liggen zo vaak persoonsgegevens op straat, dat je je af kunt vragen of het beschermen van je privacy een achterhoedegevecht is. Er zijn wel regels voor, maar er is ook zowel verouderde als voortschrijdende technologie, die allebei op hun eigen manier het handhaven lastig kunnen maken. Vanaf 25 mei 2018 dienen bedrijven en overheids-instanties persoonsgegevens te verwerken conform de beginselen en bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit is een Europese wet met als doel de bescherming van privacyrechten van mensen van wie persoonsgegevens worden gebruikt. De wet geldt voor alle landen in Europa. Mr. Esther Bliek CIPPE CIPM CIPT FIP en Judith van de Vorle CIPPE vertellen ons meer over de ideeën achter de verordening en de gevolgen voor de werkzaamheden van de Business Analist. Esther leidt een workshop op DREAM19!

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Interview met Arjan van Hessen over AI

Download Interview Arjan van HessenArjan van Hessen

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of kortweg AI) verovert de wereld in hoog tempo. In ons dagelijks leven weten we soms niet meer of we bij een helpdesk een mens van vlees en bloed aan de telefoon hebben of een AI-gestuurde voice- of chat-bot. Die veranderingen hebben zeker gevolgen voor de business - of informatieanalist. Maar welke? Moeten we andere vaardigheden aanleren? Om ons hier een beeld van te vormen gaan we te rade bij Arjan van Hessen, onderzoeker taal- en spraaktechnologie.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

DREAMagazine oktober 2018

Download DREAMagazine oktober 2018 DREAMagazine 18

Het aanbod van onderwerpen is in dit nummer van het DREAMagazine weer breed. Julia Müller vertelt over hoe Design Thinking kan helpen bij het doorbreken van de valkuil van kleine incrementele verbeteringen: welke fasen doorloop je bij Design Thinking en wanneer moet je het beslist wel of juist niet toepassen? Reinoud de Leve geeft een levendige impressie van wat het gebruik van Big Data door het opsporingsapparaat voor zijn privéleven tot gevolg kan hebben. Zijn overweging maakt duidelijk dat hier sprake is van een maatschappelijk dilemma, dat we niet zomaar terzijde kunnen schuiven. Hans Siebering heeft een 20 jaar oud boek uit de kast gepakt, afgestoft en herlezen. Hij komt tot de verrassende conclusie dat we hier nu nog veel aan kunnen hebben. We interviewen Michel van der Meulen over Soft Skills en realiseren ons opnieuw hoe belangrijk houding en gedrag, bewustzijn en zelfkennis zijn voor de requirements engineer. Rik Sneller vertelt ons hoe Process Mining kan worden ingevoerd en hoe het zo kan worden ingezet, dat je er al na een korte periode rijpe vruchten van kunt plukken. Linda Haak vraagt zich af welke eigenschappen een analist moet hebben om ook de rol van Scrum Master te kunnen vervullen. Tot slot heeft de rubriek Net gezien deze keer geen thema, maar hebben we de mensen die meegewerkt hebben aan dit DREAMagazine gevraagd op welke werkgerelateerde websites over zij graag vertoeven. Het heeft een boeiende verzameling opgeleverd.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Julia Müller: Wil je innoveren pas dan Design Thinking toeDownload
 • Column: Big DataDownload
 • Geschiedenis: Uit de annalen van de analyseDownload
 • Interview Michel van der Meulen: Werk aan jezelf!Download
 • Interview Rik Sneller: Process mining by designDownload
 • Column: Is een analist geschikt als scrummaster?Download
 • Net gezien: FavorietenDownload