DREAMagazine oktober 2018.

Download DREAMagazine oktober 2018 DREAMagazine 18

Het aanbod van onderwerpen is in dit nummer van het DREAMagazine weer breed. Julia Müller vertelt over hoe Design Thinking kan helpen bij het doorbreken van de valkuil van kleine incrementele verbeteringen: welke fasen doorloop je bij Design Thinking en wanneer moet je het beslist wel of juist niet toepassen? Reinoud de Leve geeft een levendige impressie van wat het gebruik van Big Data door het opsporingsapparaat voor zijn privéleven tot gevolg kan hebben. Zijn overweging maakt duidelijk dat hier sprake is van een maatschappelijk dilemma, dat we niet zomaar terzijde kunnen schuiven. Hans Siebering heeft een 20 jaar oud boek uit de kast gepakt, afgestoft en herlezen. Hij komt tot de verrassende conclusie dat we hier nu nog veel aan kunnen hebben. We interviewen Michel van der Meulen over Soft Skills en realiseren ons opnieuw hoe belangrijk houding en gedrag, bewustzijn en zelfkennis zijn voor de requirements engineer. Rik Sneller vertelt ons hoe Process Mining kan worden ingevoerd en hoe het zo kan worden ingezet, dat je er al na een korte periode rijpe vruchten van kunt plukken. Linda Haak vraagt zich af welke eigenschappen een analist moet hebben om ook de rol van Scrum Master te kunnen vervullen. Tot slot heeft de rubriek Net gezien deze keer geen thema, maar hebben we de mensen die meegewerkt hebben aan dit DREAMagazine gevraagd op welke werkgerelateerde websites over zij graag vertoeven. Het heeft een boeiende verzameling opgeleverd.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Julia Müller: Wil je innoveren pas dan Design Thinking toeDownload
 • Column: Big DataDownload
 • Geschiedenis: Uit de annalen van de analyseDownload
 • Interview Michel van der Meulen: Werk aan jezelf!Download
 • Interview Rik Sneller: Process mining by designDownload
 • Column: Is een analist geschikt als scrummaster?Download
 • Net gezien: FavorietenDownload

DREAMagazine februari 2018.

Download DREAMagazine februari 2018 DREAMagazine 18

Op 3 oktober 2017 vond in Vianen alweer het achtste DREAM event plaats. Net als andere jaren had het event een veelzijdig programma. In dit magazine blikken we terug op het DREAM event. Joris Mens en Remco Bunder schreven een interessant artikel over Process mining. Process mining is een zeer krachtig middel om inzicht te krijgen in hoe de processen binnen een onderneming werkelijk lopen. In het artikel Digitale transformatie is een feest leggen Ivonne Pensa en Ruud Poels uit waarom nog niet iedereen eraan mee doet. Ze vergelijken digitalisering met rouwverwerking en beweren dat het toch een feest is. Dennis Geluk zet op een rijtje waarin user stories verschillen van use cases en hoe je ze naast elkaar kunt gebruiken. Linda Haak interviewde Anne-Marie van der Poort en Paul Klaassen over hun rol als Product Owner en Analist bij de Rechtspraak. En tenslotte opent Reinoud de Leve dit magazine met zijn impressie van het DREAM event. Hij concludeert dat het DREAM event weer liet zien dat het vakgebeid levensvatbaarder is dan ooit. We kijken uit naar het volgende DREAM event en onderwijl gaan wij aan de slag met een nieuw magazine.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Impressie: Het DREAM event van Reinoud de Leve. Download
 • Goede aanpak vraagt om een mix van techniek en menselijkheid: Digitale Transformatie is een feest! Download
 • User Stories en/of Use Cases: Agile requirements user stories, use cases of beide? Download
 • Interview met Anne-Marie van der Poort en Paul Klaassen: Analist en Product Owner. Download
 • Process Mining bij NS: Op zoek naar het bekende onbekende. Download

DREAMagazine oktober 2017.

Download DREAMagazine oktober 2017 DREAMagazine 14

In dit nummer van het DREAMagazine laten we verschillende mensen aan het woord over hun kijk op ons vakgebied.

We spreken met Nicole de Swart over de nieuwe editie van haar Handboek Requirements. Zij vertelt hoe ingrijpend ons vakgebied is veranderd sinds zeven jaar geleden de vorige versie van haar boek verscheen. Op één van onze vragen geeft ze maar gedeeltelijk antwoord. In plaats van een volledig antwoord biedt zij de lezers van DREAMagazine aan om in een skype sessie met haar meer over het onderwerp te weten te komen. Zorg wel dat je je vóór 10 oktober aanmeldt!

We interviewden Mathijs Haak en Hanne Nusselder over UX/CX. In het interview vertellen zij met welke methode en middelen hun bedrijf klanten op weg helpt naar een betere user experience en customer journey.

Met Aschwin van Osch spraken we over hoe een Business Analist en een Informatieanalist een uiterst zinvolle rol kunnen spelen in een Agile omgeving.

Peter Kalmijn breekt in een column een lans voor de beelddenkers. Geen woorden maar beelden.

En ten slotte geven we Jurri Ross een podium om nog één keer zijn ongezouten meningen te geven over de ontwikkelingen in ons vakgebied.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Nicole de Swart: Combineer user stories met andere requirementstechnieken. Download
 • Interview Mathijs Haak en Hanne Nusselder: Are you experienced? Download
 • Interview Aschwin van Osch: De ervaring van de klant wordt steeds belangrijker. Download
 • Column: Beelddenken vloek of talent? Download
 • Interview Jurri Ross: Wat is ICT meer dan de koffieautomaat? Download

DREAMagazine februari 2017. Thema: DREAM16

Download DREAMagazine februari 2017 DREAM16. Nu met stripverhaal!

In dit nummer van het DREAMagazine besteden we veel aandacht aan DREAM16. We praten na met Hidde Nieuwenhuijsen en Nataša Divljak over hoe zij DREAM16 hebben beleefd, wat voor hen de hoogtepunten waren en wat ze hebben gemist. We hebben een interview met beide keynote speakers.

Geertje Appel en Linda Haak praten met Lynda Girvan na over hoe de wereld van de business analist is veranderd in een agile omgeving. Johan Oldenziel en Reinoud de Leve praten met Penny Pullan na over stick figures, scribbly figures en hoe je je toolset als visueel analist opbouwt. Verder schrijft Peter Kalmijn een boeiend verhaal over zijn ervaringen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Linda Haak leert ons hoe je op verschillende manieren meer uit een retrospective kunt halen.

Guido van Laar beschrijft zijn kijk op ketenmonitoring en hoe dat kan worden ingezet om verstoringen nog verder terug te dringen. We hebben de vaste rubrieken Net gezien en Versus. Beide hebben Visualisatie, het onderwerp van DREAM16, als thema.

Ten slotte vonden wij dat in een nummer waarin het beeld centraal staat een beeldverhaal niet kon ontbreken. Edwin Stoop (www.sketchingmaniacs.com home of visual believers) heeft daar op een bijzondere wijze vorm aan gegeven.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Lynda Girvan: Business Analysts have always been Tshaped. Download
 • SCRUM: Retrospective. Download
 • Interview Penny Pullan: Be brave and enjoy it! Download
 • Versus: Plaatje uitleggen. Download
 • Net gezien: Visualisatie. Download
 • Stripverhaal: De Vergeten Geschiedenis van de Scheepsbouwtekenaars. Download
 • De Praktijk: het NFI: Met BPMN en UML forensich onderzoek ondersteunen. Download
 • Ketenmonitoring bij ProRail: Een nieuwe kijk op ketenmonitoring. Download
 • Dubbelinterview: Je zult mij de komende tijd geen stick figures meer zien tekenen. Download

Oktober 2016. Thema: Voorproefjes DREAM16

Download DREAMagazine oktober 2016 Voorproefjes DREAM16

We staan aan de vooravond van het DREAM event van 2016. Met dit magazine geven we jullie alvast een paar kleine hapjes om al een beetje in de sfeer te komen. Kleine hapjes, want we hebben ons deze keer weten te matigen. Het magazine heeft aanmerkelijk veel minder pagina’s dan de vorige nummers. “Het moet dunner” was één van de geluiden die we van onze critici te horen kregen. Minder en kruidiger.

Met interviews en artikelen van Sjir Nijssen over wendbare, duurzame specificaties, Willemien Brand over de kracht van tekenen, Garm Lucassen over de noodzaak van goede requirements, Nicole de Swart over agile werken in een niet volledig agile omgeving, Frank Steeneken over generieke bedrijfsmodellen en Priya Soekhai over omdenken hebben we een plateau met een aantal zeer uitgesproken smaken voor jullie bij elkaar gebracht.

We hopen dat jullie ervan zullen genieten. “Amusez Vous”.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Willemien Brand: Geen praatjes, maar pláátjes. Download
 • Interview Sjir Nijssen: Een referentiemodel van het Nederlands recht Download
 • Nicole de Swart:Agile requirements binnen de beperkingen van een hybride omgeving Download
 • Interview Priya Soekhai: Omdenken. Download
 • Garm Lucassen: Requirements "engineering"? Voortschrijdend inzicht. Download
 • Interview Frank Steeneken: Systeembenadering van terreinbeheer. Download
 • Versus: Ik gebruik UML in mijn werk. Download

April 2016. Thema: DREAM event 2015

Download DREAMagazine april 2016 DREAM event 2016

Donderdag 8 oktober 2015 werd in Vianen het zesde DREAM event gehouden. In dit DREAMagazine doen 11 bezoekers verslag van wat zij daar hebben meegemaakt. Het zijn heel verschillende persoonlijke verhalen geworden.

Johan Oldenziel behandelt in zijn rubriek Net gezien de trends die hij tijdens het DREAM event heeft waargenomen.

Paul Turner opende het event met een verhaal over systeemdenken en werd daardoor de meest geciteerde spreker van de dag. Geertje Appel interviewt Debra Paul, een collega van Paul Turner bij Assist Knowledge Development, over Pauls openingsspeech.

Theo Severien sloot de dag af met een verhaal over zelfreflectie voor Business en Informatieanalisten.

Hans Siebering en Reinoud de Leve spraken na afloop met hem over de kloof tussen business en IT, DEMO en het Boeddishme.

Garm Lucassen hield op het event een verhaal over het schrijven van betere user stories. In dit DREAMagazine beantwoordt Garm vragen van lezers over user stories. Hij geeft nuttige tips op concrete problemen.

Arjen Uittenbogaard sprak op het event over over zingeving voor requirements engineers. Wij spraken met hem over zingeving, plezier beleven aan taaie vraagstukken en het vertellen van verhalen.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Interview Nataša Divljak: Zoals Paul vanochtend zei. Download
 • Interview Mirjam van den Berg: Er staan alleen maar mannen op het podium! Download
 • Rubriek: Garm mag ik je wat vragen over User Stories? Download
 • Interview Hans Post: Sokkenshow leerzaam en hartstikke leuk! Download
 • Interview Judith van Vorle: Veel ervaring bij elkaar. Download
 • Interview Arjen Uittenbogaard: Er is niet één antwoord. Download
 • Interview Hidde Nieuwenhuijsen: ’Hoe loopt jullie project? Goed hoor! We doen het namelijk volgens Scrum’. Download
 • Interview Debra Paul: Agile is in essence a development of systems thinking. Download
 • Interview Jan-Willem Zaalberg: Veelzijdige keuze aan sessies. Download
 • Interview JaapHein Vruggink: Balans tussen zoom in en zoom uit. Download
 • Net gezien: Ontdekken. Download
 • Interview Patrick Tangelder: Zomaar met iemand in gesprek gaan. Download
 • Interview Katarzyna Kot: Batterij opladen. Download
 • Interview Theo Severien: Een methode heeft een theoretisch model nodig. Download
 • Interview Erik Jansen en Fred Brandsma: Een aantal mooie tracks. Download
 • Interview Michiel Borgart: Gamification. Download

September 2015. Thema: User Experience (UX)

Download DREAMagazine september 2015 User Experience (UX)

Deze keer besteden we in het DREAMagazine aandacht aan User Experience (UX). User Experience is een vakgebied dat in opkomst is en dat tegen ons vakgebied aanligt. Stefan Dekker schreef voor ons een artikel over hoe hij UX-instrumenten bij spir-it (het ICT-bedrijf voor de rechtspraak) inzet om tot betere requirements te komen. Dankzij UX-instrumenten komt het verhaal van de klant pas echt tot leven. We spraken met Roos Groenewegen over hoe ze User experience bij de grootste webwinkel van Nederland toepassen. Zij is teamleider van het UX-design team bij bol.com. Een UX-er is volgens haar ook een beetje de ambassadeur van de klant. Wopke Postuma schreef een artikel over hoe we in een user interface design gebruik kunnen maken van principes uit de Gestalt psychologie. Waarom herkennen we dingen als bij elkaar horend of juist niet. Verder hebben we onder meer een interview met Chris Rupp en artikelen over DevOps en een toepassing van het Kano model.

 • Interview: Excellent analyst and communicatieve interface. Download
 • Let Kano determine your bonus. Download
 • Een requirements engineer in een DevOps omgeving. Download
 • Versus: Elke requiurements engineer moet op UX cursus. Download
 • Samenwerken aan goede requirements met UX-instrumenten. Download
 • Het leuke van UX. Download
 • Interview: Customer journey. Download
 • Interview: Mindset. Download
 • Net gezien: Ontdekken. Download

Januari 2015. Thema: DREAM event 2014

Download DREAMagazine januari 2015 DREAM event 2014

In dit nummer blikken we vooral terug op het DREAM Event van 25 september vorig jaar. We hebben een samenvatting van de bijdragen van de drie Keynote sprekers: Ivar Jacobson over use cases, Chris Rupp over elicitatietechnieken, de psychologie ervan en de overeenkomsten met het werk van een rechercheur en Jeremy Dick over hoe je correct geformuleerde requirements opschrijft. Daarnaast spraken we met twee deelnemers en twee sprekers. Mirjam van den Berg beantwoordt vragen van lezers over de soft skills die je in ons vak nodig hebt. Jeroen Ike laat zijn licht schijnen over de rol van business analist in Scrum. Katarzyna Kot praat met ons over Drive een heel leuk en interessant boek over motivatie. Reinoud de Leve legt aan de hand van de requirements voor verkeerslichten uit wat er volgens hem niet deugt aan use cases. Ten slotte zijn er nog de vaste rubrieken als Versus en Net gezien.

 • Interview: Zo werkt intrinsieke motivatie. Download
 • Versus Hoe lang is Requirements Engineering nog houdbaar? Download
 • Presentatie: Ongoing investigation in the case 'System Development' Download
 • Presentatie: Lichte Use Cases met de kracht van modelleren Download
 • Presentatie: Boilerplates. Download
 • Interview: Impressie Monuta Download
 • Interview: Impressie Goudse Download
 • Net gezien. Download
 • Mirjam mag ik je wat vragen? Download
 • Column: Use Case 3.0 Download
 • Taakverdeling tussen BA en PO bij Scrum. Download

September 2014. Thema: Tussen twee werelden

Download DREAMagazine september 2014 dreamagazine thema tussen twee werelden

Requirements engineers bewegen zich altijd al tussen twee werelden: de wereld van de business en de wereld van de IT. Tegenwoordig zien we echter dat de regels binnen die twee werelden erg aan verandering onderhevig zijn. De IT wil steeds meer agile, iteratief, kort cyclisch gaan werken. Veel meer nog dan voorheen komt de verantwoordelijkheid voor de oplossing bij het ontwikkelteam te liggen. De functie van Requirement engineer verdwijnt. De business wil vaak ook wel veranderen, maar wil daarnaast ook haar zekerheden blijven behouden. Zij wil vaak niet dat er ook maar iets gebouwd wordt voordat we precies weten wat we gaan bouwen en liefst ook nog wanneer het klaar is en wat het gaat kosten.

 • Gamification: Requirements Engineering als een Spel? Download
 • Interview: Eén gesprek niet genoeg. Download
 • Requirements Engineering bij Scrum. Download
 • Interview: De kunst van het ondervragen. Download
 • Rini weet raad. Download
 • Opinie: Helemaal anders . . . . of toch niet? Download
 • Versus: Scrum verdringt Waterval volledig in komende 5 jaar. Download
 • Zijn requirements afleidbaar uit juridische afspraken? Download
 • Hoe je als RE'er met Ampersand werkt. Download
 • Centrale positie Requirements Engineer in Agile wereld. Download
 • Interview: Zo simpel kan het toch niet zijn? Download
 • Als requirements engineer tussen twee werelden in. Download
 • Een instrument voor de elicitatie van requirements. Download