Interview met Esther Bliek en Judith van de Vorle over de AVG.

Esther Bliek en Judith van de VorleDownload Interview Esther Bliek en Judith van de Vorle

Er liggen zo vaak persoonsgegevens op straat, dat je je af kunt vragen of het beschermen van je privacy een achterhoedegevecht is. Er zijn wel regels voor, maar er is ook zowel verouderde als voortschrijdende technologie, die allebei op hun eigen manier het handhaven lastig kunnen maken. Vanaf 25 mei 2018 dienen bedrijven en overheids-instanties persoonsgegevens te verwerken conform de beginselen en bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit is een Europese wet met als doel de bescherming van privacyrechten van mensen van wie persoonsgegevens worden gebruikt. De wet geldt voor alle landen in Europa. Mr. Esther Bliek CIPPE CIPM CIPT FIP en Judith van de Vorle CIPPE vertellen ons meer over de ideeën achter de verordening en de gevolgen voor de werkzaamheden van de Business Analist. Esther leidt een workshop op DREAM19!

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Interview met Arjan van Hessen over AI.

Download Interview Arjan van HessenArjan van Hessen

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of kortweg AI) verovert de wereld in hoog tempo. In ons dagelijks leven weten we soms niet meer of we bij een helpdesk een mens van vlees en bloed aan de telefoon hebben of een AI-gestuurde voice- of chat-bot. Die veranderingen hebben zeker gevolgen voor de business - of informatieanalist. Maar welke? Moeten we andere vaardigheden aanleren? Om ons hier een beeld van te vormen gaan we te rade bij Arjan van Hessen, onderzoeker taal- en spraaktechnologie.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

DREAMagazine oktober 2018.

Download DREAMagazine oktober 2018 DREAMagazine 18

Het aanbod van onderwerpen is in dit nummer van het DREAMagazine weer breed. Julia Müller vertelt over hoe Design Thinking kan helpen bij het doorbreken van de valkuil van kleine incrementele verbeteringen: welke fasen doorloop je bij Design Thinking en wanneer moet je het beslist wel of juist niet toepassen? Reinoud de Leve geeft een levendige impressie van wat het gebruik van Big Data door het opsporingsapparaat voor zijn privéleven tot gevolg kan hebben. Zijn overweging maakt duidelijk dat hier sprake is van een maatschappelijk dilemma, dat we niet zomaar terzijde kunnen schuiven. Hans Siebering heeft een 20 jaar oud boek uit de kast gepakt, afgestoft en herlezen. Hij komt tot de verrassende conclusie dat we hier nu nog veel aan kunnen hebben. We interviewen Michel van der Meulen over Soft Skills en realiseren ons opnieuw hoe belangrijk houding en gedrag, bewustzijn en zelfkennis zijn voor de requirements engineer. Rik Sneller vertelt ons hoe Process Mining kan worden ingevoerd en hoe het zo kan worden ingezet, dat je er al na een korte periode rijpe vruchten van kunt plukken. Linda Haak vraagt zich af welke eigenschappen een analist moet hebben om ook de rol van Scrum Master te kunnen vervullen. Tot slot heeft de rubriek Net gezien deze keer geen thema, maar hebben we de mensen die meegewerkt hebben aan dit DREAMagazine gevraagd op welke werkgerelateerde websites over zij graag vertoeven. Het heeft een boeiende verzameling opgeleverd.

Wij zijn bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • Interview Julia Müller: Wil je innoveren pas dan Design Thinking toeDownload
  • Column: Big DataDownload
  • Geschiedenis: Uit de annalen van de analyseDownload
  • Interview Michel van der Meulen: Werk aan jezelf!Download
  • Interview Rik Sneller: Process mining by designDownload
  • Column: Is een analist geschikt als scrummaster?Download
  • Net gezien: FavorietenDownload

DREAMagazine oktober  2017

magazineoktober2017

Download DREAMagazine oktober 2017

In dit nummer van het DREAMagazine laten we verschillende mensen aan het woord over hun kijk op onsIn dit nummer van het DREAMagazine laten we verschillende mensen aan het woord over hun kijk op onsvakgebied. We spreken met Nicole de Swart over de nieuwe editie van haar Handboek Requirements. Zij vertelthoe ingrijpend ons vakgebied is veranderd sinds zeven jaar geleden de vorige versie van haar boek verscheen. Opéén van onze vragen geeft ze maar gedeeltelijk antwoord. In plaats van een volledig antwoord biedt zij de lezersvan DREAMagazine aan om in een skype sessie met haar meer over het onderwerp te weten te komen. Zorg weldat je je vóór 10 oktober aanmeldt! We interviewden Mathijs Haak en Hanne Nusselder over UX/CX. In hetinterview vertellen zij met welke methode en middelen hun bedrijf klanten op weg helpt naar een betere userexperience en customer journey. Met Aschwin van Osch spraken we over hoe een Business Analist en eenInformatieanalist een uiterst zinvolle rol kunnen spelen in een Agile omgeving. Peter Kalmijn breekt in een columneen lans voor de beelddenkers. Geen woorden maar beelden. En ten slotte geven we Jurri Ross een podium omnog één keer zijn ongezouten meningen te geven over de ontwikkelingen in ons vakgebied.

DREAMagazine februari  2017

magazinefebruari2017

Download DREAMagazine februari 2017

In dit nummer van het DREAMagazine besteden we veel aandacht aan DREAM16. We praten na met HiddeIn dit nummer van het DREAMagazine besteden we veel aandacht aan DREAM16. We praten na met HiddeNieuwenhuijsen en Nataša Divljak over hoe zij DREAM16 hebben beleefd, wat voor hen de hoogtepuntenwaren en wat ze hebben gemist. We hebben een interview met beide keynote speakers. Geertje Appel en LindaHaak praten met Lynda Girvan na over hoe de wereld van de business analist is veranderd in een agileomgeving. Johan Oldenziel en Reinoud de Leve praten met Penny Pullan na over stick figures, scribbly figuresen hoe je je toolset als visueel analist opbouwt. Verder schrijft Peter Kalmijn een boeiend verhaal over zijnervaringen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Linda Haak leert ons hoe je op verschillendemanieren meer uit een retrospective kunt halen. Guido van Laar beschrijft zijn kijk op ketenmonitoringen hoe dat kan worden ingezet om verstoringen nog verder terug te dringen. We hebben de vaste rubrieken Netgezien en Versus. Beide hebben Visualisatie, het onderwerp van DREAM16, als thema. Ten slotte vonden wij dat ineen nummer waarin het beeld centraal staat een beeldverhaal niet kon ontbreken. Edwin Stoop(www.sketchingmaniacs.com homeof visual believers) heeft daar op een bijzondere wijze vorm aan gegeven.